Skip to main content

Open Access - Avoin julkaiseminen: Alennuksia kirjoittajamaksuihin

Kustantajakohtaiset alennukset kirjoittajamaksuihin

Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat ovat oikeutettuja alennuksiin joidenkin kustantajien Open Access -lehtien tai  tilausmaksullisten lehtien Gold OA -mallin kirjoittajamaksuista (Article Processing Charge, APC). 

American Chemical Society

TTY:n tutkijoilla on käytössään Open Access -krediittejä, joita voi käyttää avoimeen julkaisemiseen sekä ACS:n tllausmaksullisissa että OA-lehdissä. Yhdellä krediitillä voi julkaista yhden artikkelin avoimesti, kun vastuullisen kirjoittajan affiliaatio on TTY. Krediittejä on vuosittain käytössä rajattu määrä. HUOM! Kaikki vuoden 2018 krediitit on käytetty (päivitetty 2.11.2018). 

Elsevier

TTY:n tutkija saa 50 % alennuksen Elsevierin OA- tai hybridi-lehden kirjoittajamaksusta toimiessaan artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author). Vastaavan kirjoittajan on varmistettava rahoitus alennetulle APC-maksulle etukäteen. 

Emerald

TTY:n tutkijoilla on käytössään Open Access -vouchereita, joilla saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman kirjoittajamaksua. Voucher on vastaavan kirjoittajan (corresponding author) käytössä. Ilmaisia vouchereita on vuosittain käytössä rajallinen määrä. HUOM! Vuoden 2018 OA-voucher-kiintiö on täynnä, joten artikkeleita ei voi enää tänä vuonna julkaista avoimesti niitä käyttämällä (päivitetty 30.8.2018). 

MDPI

TTY on liittynyt MDPI:n Institutional Open Access Programiin (IOAP). TTY:n tutkijat saavat näin 10 % alennuksen MDPI:n julkaisemien lehtien kirjoittajamaksuista 1.4.2018 alkaen.

Royal Society of Chemistry

TTY:llä on Read & Publish -sopimus Royal Society of Chemistryn kanssa. Sen mukaan sopimusyliopistossa työskentelevä vastaava kirjoittaja (corresponding author) saa julkaista artikkelin kultaisen Open Access -mallin mukaan RSC:n hybridi-lehdessä ilman APC-maksua. APC-maksuttomia artikkeleita on vuosittain käytössä rajattu määrä. HUOM! Vuodelle 2018 maksuttomia OA-artikkeleita ei ole enää jäljellä (päivitetty 6.9.2018). 

Springer

TTY:n tutkijoilla on oikeus julkaista artikkelinsa avoimesti Springerin hybridi-lehdissä. Edellytyksenä on, että artikkelin vastuullinen kirjoittaja (corresponding author) on affilioitunut Springer Compact -aineiston tilaajaorganisaatioon. Artikkelin avoimesta julkaisemisesta ei peritä maksua.

Kysy lisää

Sanastoa

Kultainen Open Access (Gold OA): Koko julkaisu (lehti tai kirja) on maksuttomasti käytettävissä kustantajan tai muun välittäjän verkkopalvelussa. Julkaisun avoin saatavuus perustuu usein kustantajan keräämiin kirjoittajamaksuihin. 

Hybridi Open Access (Hybrid OA) tarkoittaa tilausmaksullisen ja maksuttoman käytön yhdistelmää. Kirjoittaja voi maksamalla kustantajan määrittelemän kirjoittajamaksun avata artikkelinsa avoimesti saataville. Muilta osin lehti on käytettävissä vain tilausmaksun maksaneille lukijoille. Kustantaja kerää tuloja tällöin sekä kirjoittajilta että lukijoilta.

Lähde: Avoimen tieteen käsikirjan sanasto